top of page

Stella Mundi heeft zowel binnen als buiten veel ruimte, waardoor we een variëteit aan activiteiten kunnen aanbieden:

Onderwijs & Educatie

Zo zorgen we dat wat op school is geleerd, behouden blijft. We geven natuurlijk aandacht aan lezen, schrijven, klokkijken, geld rekenen en algemene kennis. Dit doen wij zowel op individueel niveau als op groepsniveau, bijvoorbeeld met behulp van 8 tablets met daarop een Scula account (mede mogelijk gemaakt door Fonds Kind & Handicap). Scula is een online oefenprogramma met meer dan 15.000 quizzen en games in alle schoolvakken op alle niveaus van groep 1 tot en met 8.

Maar we werken ook met zelf geprinte thema werkboekjes en we verzorgen regelmatig themalessen. Over bijvoorbeeld sociale omgang en seksualiteit, de natuur, de seizoenen of de betekenis van feestdagen. Als er iets belangrijks in het nieuws is of als er iets belangrijks gebeurt in het leven van één van ons, dan zullen we dat themagericht aandacht geven.

Schilderen, tekenen, knutselen, breien, keramieken. Van “gewone” kunst tot het maken of verfraaien van gebruiksartikelen. We volgen de seizoenen en feestdagen. We maken gebruiksvoorwerpen of kunst die passen bij ieder seizoen en we maken themagerichte producten zoals bijvoorbeeld kerstkaarten en zelf gegoten kerstkaarsjes. Deze verkopen we dan weer zodat we van de opbrengst bijvoorbeeld leuke educatieve uitstapjes met onze deelnemers kunnen doen.

Creatief Atelier
Onze werkplaats

Houtbewerking, verven en techniek in de werkplaats. Lekker timmeren, zagen en samen bouwen aan iets waar je trots op kan zijn. Van vogelhuisjes en houten kerstmannetjes tot zelf gegoten kaarsen, voor jezelf, voor Stella Mundi of voor de verkoop.

Dit kan bij ons binnen en buiten. Elke dag bewegen we minstens een half uur op allerlei leuke manieren, bijvoorbeeld: dans, fitness, yoga, met een groepje naar het zwembad, wandelen met of zonder de hond of samen de natuur in. Tijdens de wandeling prikken we vaak ook wat zwerfvuil uit de omgeving op, zodat we met een voldaan gevoel weer terug komen.

Ook hebben we een samenwerkingscontract met sportvereniging D.S.V. Full Speed in Delft. Wij mogen een aantal keren per jaar gebruik maken van de sportvelden en andere faciliteiten. Het is natuurlijk heerlijk om bij mooi weer op een echte tennisbaan of voetbalveld te sporten en we zijn er dan weer eens lekker samen op uit!

Sport & Beweging
Werken in de (moes)tuin

We hebben een groot erf waar in het voorjaar en najaar natuurlijk van alles te snoeien en te vegen valt. Daarnaast kweken we zoveel mogelijk onze eigen groenten en fruit. Daarvoor hebben we o.a. een eigen kas, makkelijke moestuinbakken en grond voor bijvoorbeeld rabarber en aardappelen. Ieder najaar maken we liters verse druivensap van de druiven uit onze kas en halen we vruchten uit de natuur om jam van te maken zoals bramenjam om te verkopen. De opbrengst gaat in onze spaarpot voor uitstapjes.

Daarnaast helpen we onze buren van de Voedselakker met wieden, sorteren en inpakken. En het mooie is: wat de vrijwilligers van de Voedselakker produceren is bestemd voor de voedselbank in Maassluis! Zo zijn we niet alleen voor onszelf lekker bezig, maar helpen we ook nog andere mensen die het niet zo makkelijk hebben. Afgelopen herfst maakten we helemaal een mooie kringloop: onze buurman had heel veel peren over uit zijn boomgaard die hij niet kon gebruiken. Wij schilden ze, kookten ze tot heerlijke stoofperen en brachten ze vervolgens in 2-persoons bakjes naar de voedselbank. Een win-win-win!

Spel, muziek en dans, het komt allemaal aan bod! Iedere week repeteren we voor een zogenaamde inclusieve voorstelling, wat betekent dat spelers met én zonder beperking samen theater maken. Samen voeren we rond kerst en rond de zomer drie keer een voorstelling op voor familie, genodigden én buitenstaanders. Bij Stella Mundi doen we dit samen met senioren die het, net als onze deelnemers, leuk vinden om van betekenis te zijn voor anderen. Kenmerkend aan inclusief theater is dat er geprobeerd wordt om op de vloer zo gelijkwaardig mogelijk te zijn. Iedereen is medemaker van de voorstelling en elk aanbod wordt serieus genomen. Het is aan de regisseur om de spelers in hun kracht te zetten en een spelaanbod passend te maken voor het stuk waaraan wordt gewerkt. Zo kwamen er al twee prachtige voorstellingen tot stand waarvan de laatste het thema “Vriendschap” heeft. We zien theater namelijk ook als een verlengstuk van de educatie. We werken aan sociale en verbale vaardigheden en we kunnen deze op de vloer oefenen. Bijvoorbeeld hoe je een ruzie met je beste vriend kunt uitpraten.

Theater & Muziek

De wekelijkse repetitie ochtenden worden geleid door een professioneel regisseur en worden mede mogelijk gemaakt met ondersteuning van diverse fondsen zoals Fonds 1818, HandicapNL en het Cultuurfonds. Daarnaast is er een senior/vrijwilliger die het decor bouwt en ook nog allerlei klusjes in en om de gebouwen doet én er is een senior/vrijwilliger die buiten de theaterrepetitie muziek maakt met en voor onze deelnemers. Er zijn o.a. een drumstel, een piano, keyboard en gitaren in huis waar onze deelnemers als zij dit willen samen met de vrijwilliger muziek op spelen en muziekles krijgen.

Maar ook op de andere dagen gaat er bijna geen middag voorbij dat er niet even wordt gezongen met de karaoke set of dat we even met elkaar een dansje doen. Heerlijk om je even uit te kunnen leven!

Dieren verzorgen

Stella Mundi is een plek waar we houden van leven. Van mens, van dier en van plant. Naast al het prachtige groen zijn er schapen en geiten, kippen, konijnen, cavia’s en een hele lieve hond. Daar zorgen we samen natuurlijk goed voor.

Lekker kokkerellen

Samen koken of bakken in de grote keuken, voor bij de lunch of om mee naar huis te nemen. Het is super leuk om (zelf verbouwde) groenten om te toveren tot een heerlijke soep of om van de eitjes van onze eigen kippen een heerlijke boeren omelet te maken. We zorgen zo samen iedere dag voor een gezonde lunch, koken op bestelling en tegen een kleine vergoeding voor onze ouders thuis en bakken zo nu en dan iets lekkers voor bij de thee. Iedere twee weken bakken we daarnaast ook nog een grote schaal (vegan en glutenvrije) brownies in opdracht van kringloopwinkel de Doorsluizer in Maassluis. De opbrengst hiervan gaat net als alle andere verkoop opbrengsten in de spaarpot voor leuke uitstapjes.

Boodschappen doen

Hebben de koks en kokkinnen nog iets nodig? Elke dag maken wij samen een boodschappenlijst en gaan we even naar de winkel. Zo oefenen we het zoeken en vinden van de producten in de supermarkt, het afrekenen bij de kassa en natuurlijk ook het gezellige praatje met de mensen die in de winkel komen of werken.

Op stap

We gaan er regelmatig op uit, ter educatie of om wat leuks buiten de deur te beleven. Bijvoorbeeld een uitstapje in de omgeving, een speurtocht in het Klauterwoud bij Schiedam of de Delftse Hout, of naar een markt of zomer-evenement, een museum of voorstelling. En bij warm weer zoeken we het strand of een plas op. Maar we gaan ook af en toe even naar Maassluis om daar een uurtje mee te zingen met andere mensen, in theater Koningshof.

Huishoudelijk werk

Poetsen, wassen, vegen, de was vouwen of strijken. Stella Mundi moet natuurlijk wel een opgeruimde en schone plek blijven. Daar zorgen we elke week met elkaar voor.

Daarnaast hebben we de afspraak met Stichting Welzijn Midden Delfland om één keer per week hun kantoor in de Singelhof in Maasland te komen poetsen tegen een vergoeding voor in onze spaarpot. Onze deelnemers gaan bij toerbeurt met een begeleider mee om de bureau’s schoon te maken, te stofzuigen en de afvalbakjes te legen. Ondertussen maken ze een gezellig praatje met de medewerkers daar én leren ze zo netjes te werken. Daar hebben ze thuis ook wat aan!

Arbeidsmatig werk

We nemen eenvoudige werkopdrachten aan die we met onze deelnemers kunnen doen. Dat geeft niet alleen een fijn rustmoment in de dag, het geeft ook veel voldoening om een klus te klaren en daar wat geld voor in de spaarpot mee te verdienen. Samen stickers plakken, dozen vouwen, sorteren, labelen en meer van dit soort werk, we doen het graag! Zo bakken we brownies voor kringloopwinkel de Doorsluizer in Maassluis, plakken we stickers en maken we kaarsen voor de Babyjumper in Poeldijk, helpen we met wieden en sorteren bij onze buren van de Voedselakker en prikken we labels op plantenstokjes voor kwekerij Marcel Vijverberg in Maasland.

Er is nog ruimte voor opdrachten, dus neem contact op via contact@stellamundi.nl bij interesse!

Eenmalige activiteiten

We zetten ons in om naast de vaste activiteiten die we zelf verzorgen ook activiteiten aan te bieden die eenmalig of wekelijks worden aangeboden op gebied van sport of creatieve vaardigheden. Zo zijn er al diverse workshops geweest, bijvoorbeeld yoga, karate, dansen, acrobatiek en een workshop schilderen en taarten versieren. Altijd leuk om iemand van buiten over de vloer te hebben!

Contact met de samenleving

We vinden het belangrijk dat deelnemers zoveel mogelijk in contact zijn en blijven met onze samenleving. Dat doen we met de inclusieve theatervoorstelling die we samen met senioren maken én die we natuurlijk spelen voor publiek zowel bij ons in de grote loods als op locatie.

We werken samen met de SWMD (Stichting Welzijn Midden-Delfland), gevestigd bij de kleinschalige woonvoorziening voor ouderen aan de Singelhof. Met hen organiseren we leuke en sociale activiteiten voor onze jongeren samen met deze ouderen, zoals samen zingen en spelletjes doen. In maart is er de nationale pannenkoekendag waar wij natuurlijk aan mee doen. Dan bakken we pannenkoeken en nodigen de ouderen bij Stella Mundi uit om gezellig te komen lunchen.

Ook hebben we tijdens de kerstvakantie kinderen van statushouders uitgenodigd om samen pannenkoeken te eten en gezellig spelletjes te doen. Bij al deze sociale activiteiten vinden we het belangrijk om aan onze deelnemers uit te leggen dat zij hiermee iets kunnen betekenen voor ouderen en/of kinderen die het misschien niet zo makkelijk hebben.

Wij zetten ons ook graag in voor (eenzame) ouderen thuis. Boodschappen doen, wat klusjes in de tuin of een beetje poetsen, wij helpen u graag!

bottom of page